A legtökéletesebb fogkőeltávolítást az Ön fogorvosa tudja elvégezni. Ha bármilyen betegséget, szokatlan vérzést tapasztal a szájában, forduljon szakemberhez.

Másrészt igen kellemetlen azt látni, hogy két fogkőeltávolítás között már akár pár nappal az orvos felkeresése után is elkezdődik a plakkosodás, majd a fogkő kialakulása. Az ember nem tud őszintén mosolyogni, az ínye pereme pirosodni kezd, gyulladásba jön, fogmosás közben pedig gyakran vérzik.

Mi áll a dolgok hátterében?

A fogkő (és a fogínygyulladás/vérzés/sorvadás) hátterében különböző baktériumtörzsek állnak. Ezek a baktériumfajok a szájban, a fogakon, a nyelven, az ínyen megtelepedve a táplálékmaradványok és egymás feldolgozásával tengetik napjaikat.

Igazából soha nem tudunk megszabadulni tőlük teljesen, de amíg az általuk létrehozott un. biofilm nem ér el bizonyos vastagságot, és nem jelennek meg köztük a patogén (betegséget kiváltó) baktériumok, addig a nyál és a test egyéb védőrendszere tökéletes egészséget biztosít fogainknak, akár egy életen át.

Mi a legrosszabb végkifejlet?

 Amikor azonban a plakk állandósul, ásványosodik (kialakul a fogkő) és megjelennek benne (a nyál fertőtlenítő hatásától védett) az anaerob (levegőtől elzártan élő) baktériumok, indulhat a tánc.

A fogíny gyulladásba jön, később a mélyebb szöveti rétegek is fertőződhetnek. A fogíny vérzékennyé válik, majd visszahúzódik, ami akár fogak elvesztéséhez is vezethet. A fogszuvasodás is a plakkosodott felszíneken indul meg legelőször.

 Ami ennél is aggaszóbb, hogy a szájüreg sebeiből, gyulladt szöveteiből a véráramba kerülő anaerob baktériumok igen komoly problémákat (a hajhullástól a szívbetegségekig) válthatnak ki a test különféle szerveiben. Érdemes tehát komolyan venni a dolgot.

De hogyan is segít ezen a MEGASONEX ultrahangos fogkefe?

A készülék gyógyászati célú ultrahanghullámokkal (percenként 96 millió rezgés) fellazítja a fogakra, a köztük lévő résekbe, valamint a fognyak környékén megülepedő baktériumláncokat,plakkot, amit aztán könnyen lesöpörhet a fogairól. Fontos tudni, a készülék nem bocsát ki elektromágneses hullámokat.

Ott is hat, ahova el sem ér.

Mivel az eszköz nem csupán a fogkefeszálak közvetítésével, hanem a hanghullámokkal közvetlenül (különösen, ha sok folyadékot és nem habzó fogkrémet használ) kerül kapcsolatba a plakkal, olyan területeken is kifejti tisztító hatását, amit eddig csak fogkefe, fogselyem, interdentális (fogközi) fogkefék és szájzuhany együttes használatával érhetett el.

A fellazított, szétrázott baktériumláncokat a Dupont által kifejlesztett, legömbölyített végű fogkefeszálakkal ezután egyszerűen le kell törölnie a fogairól, illetve alaposan ki kell öblítenie. Itt hatásos a készüléken a szónikus 9,000-18,000 fizikai vibráció, mely nagyon kímélő és nagyon gyengéd.

Itt már nincs szükség az erőteljes súrolásra. A piszkos munkát elvégezte az ultrahang.

A klinikai vizsgálatok alapján a háromperces ultrahangos kezelés után (amely a fogíny alatt is érezteti hatását) az esetleg megmaradt baktériumok legalább 12 órán át képtelenek megtapadni, egymáshoz kapcsolódni a fog felszínén. És amíg nem alkotnak zárt rétegeket, a nyál kényelmesen kordában tudja tartani őket.

Az "alaposság" új fogalma.

Már az első használat után úgy fogja érezni, még soha nem végzett ilyen alapos fogmosást. A fogai újra fényleni kezdenek.